Liikkuva Kerava

Liikunta on iso osa minun elämäni. Jo pikkutytöstä lähtien vietin talvisin lähes kaikki iltapäivät koulun jälkeen kavereiden kanssa hiihtoladuilla ja isä kuskasi minua hiihtokilpailuihin viikonloppuisin. Joka kerta, kun tulin kotiin mitali kaulassa, sain lisää harjoitteluintoa ja vietin yhä enemmän aikaa laduilla. Onneksi laduille pääsi aivan meidän kodin takapihalta ja valittavana oli eri pituisia reittejä.

Myöhemmin hiihto vaihtui tyttökavereiden vanavedessä balettitunteihin ja voimisteluun. Vaaleanpunainen balettipuku ja nauhalliset tossut houkuttelivat enemmän kuin monot ja toppapuvut. Nopean pituuskasvun aiheuttamat kömpelyyden tunteet katosivat ja opin tuntemaan omaa kehoani paremmin. Tunneilla pääsin pakoon koulukiusaamista ja sain olla oma itseni.

Siirryttyäni hiihdosta baletin kautta voimisteluun oli minun lajivalinta tehty. Olen liikkunut itse ja liikuttanut kokonaisia perheitä, lapsia, nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä useissa eri voimisteluseuroissa. Tärkeintä minulle on ollut saada ihmiset nauttimaan liikkumisen ilosta ja huolehtimaan omastani sekä kanssaihmisten terveydestä.

Eri ikäisten liikuttamisen ohessa olemme mieheni kanssa kannustaneet omia lapsiamme omaksumaan liikunnallisen elämäntavan. On ilo huomata, kuinka liikunta on luonteva osa kaikkien kolmen lapsen elämää. Jokainen lapsistani on saanut kokeilla eri lajeja ja etsiä itselleen parhaan tavan liikkua. Onneksemme asumme kunnassa, jossa valinnanvaraa löytyy eri lajeista.

Muuttaessani Keravalle lähes 20 vuotta sitten ilahduin suuresti kaupungin eri liikkumismahdollisuuksista. Ihmisillä on mistä valita. Lajikirjo tämän kokoiselle kaupungille on uskomattoman runsas. Kaupungissa voi harrastaa sekä omatoimista liikuntaa että liittyä urheiluseuraan liikkumaan ohjatusti. Jos keravalainen haluaa liikkua ohjatusti, se on mahdollista yli 50 seurassa.

Seurojen toiminta on muuttunut viimeisten vuosien aikana ammattimaisempaan suuntaan ja niiden tarjoaman toiminnan laatu on noussut vastaavasti korkeammalle tasolle. Suurin osa seuroista toimii kaupungin tiloissa, mutta viime aikoina seurat ovat kasvavassa määrin siirtäneet toimintansa omiin tiloihinsa. Seurojen tarve salivuoroille on niin suuri, ettei kaupungin tarjoamat salivuorot riitä laadukkaan toiminnan tarpeisiin. Kaupungin tarjoamat tilat eivät myöskään välttämättä vastaa lajia tavoitteellisesti treenaavien yksilöiden tai joukkueiden lajivaatimuksia. 

Liikuntaa voi harrastaa myös itsenäisesti. Kerava tarjoaa siihen loistavat mahdollisuudet. Meillä on Kalevan Urheilupuisto, Keinukallio, uimahalli, maauimala, jäähallien yleisöluistelut, kuntoratoja ja useita ulkoluistelukenttiä sekä latuja talvisin ja lähimetsien polut kesäisin. Lisäksi meiltä löytyy suosittu senioripuisto. Jokaiselle kuntalaiselle löytyy lukuisia mahdollisuuksia liikkua juuri itselleen sopivalla tavalla ja itselleen sopiva määrä. Liikkumisen esteet eivät Keravalla johdu vaihtoehtojen puutteesta.

Liikunnan tärkeys ihmisen elämänkaaren eri vaiheissa on todistettu lukuisilla eri tutkimuksilla. Liikkuminen ei vaikuta ainoastaan ihmisen fyysiseen kuntoon. Sillä on todettu olevan positiivinen vaikutus mm. lasten oppimistuloksiin koulussa, työikäisten työkyvyn ylläpitoon sekä ikäihmisten pärjäämiseen kotona. Panostus kunnan liikuntamahdollisuuksiin on panostus kuntalaisten hyvinvointiin.

Haluan olla rakentamassa Liikkuvaa Keravaa, jossa aktiivisesti luodaan mahdollisuuksia eri ikäisille ihmisille huolehtia omasta hyvinvoinnista liikunnan avulla.

Toteutuakseen Liikkuva Kerava tarvitsee ensinnäkin monitoimihallin Sipoon kanssa.

Erityisesti jalkapallo sekä yleisurheilu tarvitsevat lisää sisäharjoittelutilaa. Näiden lajien laadukas harjoittelu myös talvella pitää mahdollistaa lähialueella tavoitteellisesti harjoitteleville.

Toiseksi Liikkuva Kerava tarvitsee aktiivisen yhteistyön liikuntapaikkojen suunnittelussa ja toteutuksessa paikallisten yhdistysten kanssa.

Paikalliset yhdistykset tuntevat keravalaisten liikkujien sekä lajien erityistarpeet. Heillä on laaja asiantuntemus siitä, mitä liikuntapaikkojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon. Yhteistyöllä varmistetaan paikkojen sopivuus eri lajien harjoittelulle tasapuolisesti.

Kolmanneksi Liikkuva Kerava tarvitsee maksuttoman liikuntapaikkojen iltakäytön yhdistyksille ja yhteisöille.

Erityisesti lasten ja nuorten harjoitusryhmien iltakäytön maksuttomuus tuo yhdistyksille mahdollisuuden tarjota toimintaansa edullisesti kaikille toimintaan mukaan haluaville. Julkisuudessa on puhuttu paljon harrastamisen hinnasta. Salivuorojen maksullisuus, palkattujen valmentajien sekä kilpailu- ja turnausmaksujen hinnat nostavat monessa lajissa maksuja niin, ettei kaikilla halukkailla ole mahdollisuutta osallistua toimintaan. Seurat ovat kehittäneet erilaisia tukitoimintoja maksujen kurissa pitämiseksi. Kunta voisikin tukea seuroja suoraan maksuttomalla iltakäytöllä ja näin mahdollistaa liikunnan hyödyt kustannustehokkaasti kuntalaisilleen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koronarajoitukset lasten ja nuorten harrastustoiminnassa

Ketään ei jätetä yksin